Kirjaesittely: Underground History of American Education – John Gatto

bruno-guerrero-rLyvXrg57uk-unsplash

John Gatton kirjoittama ”Underground History of American Education” on kriittinen katsaus Yhdysvaltain koulutusjärjestelmään ja sen alkuperään. Kirja tutkii koulutusjärjestelmän historiaa, jäljittäen sen juuret 1800-luvulle ja luotaa filosofisia, poliittisia ja taloudellisia voimia, jotka ovat muovanneet sitä.

Kirja väittää, että Yhdysvaltain koulutusjärjestelmä on suunniteltu luomaan kuuliainen ja tottelevainen väestö, pikemmin kuin kannustamaan nuorten itsenäistä ja kriittistä ajattelua. Kirjassa käsitellään monia eri aiheita, kuten koulutuksen standardointia, koulutuksen yhteiskunnallisia vaikutuksia, koulutuksen historiaa ja sen vaikutusta oppilaiden henkilökohtaiseen kehitykseen.

Tässä on joitain tärkeitä oppeja ja oivalluksia, jotka voidaan löytää kirjasta:

  • Amerikkalainen koulutusjärjestelmä on suunniteltu luomaan yhteiskunta, jossa ihmiset ovat tottelevaisia ja sopeutuvat hyvin työpaikkoihin, eivätkä kannusta itsenäistä ajattelua.
  • Koulutusjärjestelmässä on ollut voimakkaita poliittisia ja taloudellisia voimia sen muokkaamiseksi ja käyttämiseksi väestön hallitsemiseen.
  • Koulutusstandardit ja standardointi ovat olleet merkittävä tekijä koulutuksen kehityksessä Yhdysvalloissa.
  • Koulutusjärjestelmä on vaikuttanut negatiivisesti oppilaiden henkilökohtaiseen kehitykseen, luovuuteen ja itsenäisyyteen.
  • Yksilönvapaus ja itsenäinen ajattelu ovat tärkeitä tekijöitä, joita tulisi korostaa koulutusjärjestelmässä.
  • Koulutuksen tarkoituksena tulisi olla yksilön kasvattaminen yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja itsenäiseen ajatteluun, eikä pelkästään työvoiman valmisteluun.

Lisäksi John Gatto väittää, että koulutusjärjestelmä on alun perin kehitetty tehdasjärjestelmän mukaan, jossa oppilaita kohdellaan kuin tuotantolinjan tuotteita. Oppilaat opetetaan olemaan tottelevaisia ja suorittamaan toistuvia tehtäviä opettajan käskystä.

Kirjassa käsitellään myös uskonnollisen koulutuksen historiaa Yhdysvalloissa ja sen vaikutusta koulutusjärjestelmän kehitykseen.

Gatto kertoo, että koulutusjärjestelmä on yhdistetty laajempiin poliittisiin ja taloudellisiin voimiin, kuten suuryrityksiin, pankkeihin ja poliittisiin vaikuttajiin, jotka hyötyvät siitä.

Tekijä esittelee myös vaihtoehtoisia opetusmenetelmiä ja koulutusmallieja, joissa oppilaita kannustetaan olemaan aktiivisia ja itsenäisiä oppijoita.

Gatto on herättänyt paljon keskustelua ja mielipiteitä ehdotuksillaan ja kirjallaan. Jotkut ovat kiitelleet häntä rohkeasta kritiikistä ja uusien ajatusten esittämisestä, kun taas toiset ovat kritisoineet häntä liiallisesta yksinkertaistamisesta ja liioittelusta.

Monet koulutusasiantuntijat ovat kuitenkin myöntäneet, että koulutusjärjestelmässä on paljon parannettavaa ja että Gatto on herättänyt tärkeitä kysymyksiä koulutuksen tarkoituksesta ja merkityksestä yhteiskunnassa.

Gatton kirja ”Underground History of American Education” on luettavissa ilmaiseksi Archive.org sivustolla.

Aihe
Avainsanoja:

Kerro tästä muillekin!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tilaa ilmoitus uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat tiedon uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa. Voit koska tahansa perua uutiskirjeen.

Liity postituslistalle