Kymmenen tikkua laudalla leikki

kymmenen tikkua laudalla

Kymmenen tikkua laudalla on perinteikäs leikki, joka yhdistää liikunnan ja hauskanpidon. Tämä leikki on helppo järjestää ja sopii erinomaisesti niin perheille kuin kaveriporukoillekin. Se muistuttaa monilta osin kirkonrottaa, mutta tarjoaa oman jännittävän twistinsä.

Leikki vaatii vähintään kolme osallistujaa, mutta mitä enemmän pelaajia, sitä hauskempaa! Tarvitset myös seuraavat välineet: noin 60 cm – 100 cm pitkän laudan, paksuhkon puun pätkän tai isohkon tukevan kiven ja tietenkin kymmenen tikkua. Ennen leikin aloittamista on hyvä rajata leikkialue vaikkapa tietylle pihalle tai leikkipuistoon.

Leikin ohjeet:

1. Aseta lauta kiikkulaudan tapaan kiven tai puunpätkän päälle niin, että sen toinen pää on ylhäällä. Laudan alhaalla olevaan päähän asetetaan kymmenen tikkua.

2. Arvotaan tai valitaan ensimmäinen etsijä.

3. Joku pelaajista vapaaehtoisena potkaisee lautaa ylhäällä olevasta päästä, jolloin tikkujen on määrä sinkoutua ympäriinsä mahdollisimman laajalle alueelle.

4. Etsijä aloittaa keräämällä tikkupinon takaisin laudan alapäähän mahdollisimman nopeasti, kun muut pelaajat sillä aikaa piiloutuvat. Tässä vaiheessa saattaa syntyä kilpajuoksu, kun tavoitteena on ehtiä piiloon ennen kuin etsijä kerää tikut.

5. Kun tikut ovat takaisin laudalla, etsijä huutaa: ”Kymmenen tikkua laudalla!” ja lähtee etsimään piiloutuneita pelaajia.

6. Jos etsijä näkee jonkun piilossa olleen pelaajan, hänen täytyy nopeasti juosta laudan luokse, koskettaa lautaa ja huutaa nähdyn pelaajan nimi: ”Leena nähty!”. Tämä pelaaja joutuu vankilaan. Samaan tapaan kaikki piiloutujat on tarkoitus saada kiinni.

7. Joku piilossa olevista pelaajista voi yrittää pelastaa vangit juoksemalla laudan luokse koskettamaan sitä ennen etsijää ja huutamalla oman nimensä: ”Eetu kotona, kaikki pelastettu!” sekä samalla ponkaisemalla tikkupinon hujan hajan. Etsijän pitää nyt kerätä tikut uudelleen laudalle ja muut etsivät uudet piilot.

Jos muiden pelastamiseen ei ole aikaa, tai jos vankilassa ei ole ketään, voi hän pelastaa vain itsensä koskettamalla lautaa ja huutamalla pelkästään oman nimensä ”Liisa kotona!” Tämä leikkijä jää nyt seuraamaan leikkiä ja odottaa, jos joku saa ponkaistua lautaa ja päästäisiin taas piiloon. Hyötynä omasta pelastuksesta on se, ettei joudu etsijäksi seuraavalla kierroksella.

8. Kun kaikki piiloutuneet pelaajat on löydetty ja huudettu vankilaan, leikki päättyy. Ensimmäisenä vankilaan joutunut pelaaja joka ei ole pelastanut itseään, joutuu nyt etsijäksi.

On myös olemassa variaatioita tähän leikkiin. Toisinaan pelaajat voivat vaihtaa piilojaan niin usein kuin haluavat, mutta sen riskin kanssa, että heidät saatetaan huomata. Toisinaan käytetään myös sääntöä, että jos etsijä saa kopattua edes yhden tikun ilmasta kiinni, tuleekin ponkaisijasta etsijä.

Kymmenen tikkua laudalla on hauska tapa viettää aikaa ulkona, liikkua ja nauttia ystävien seurasta. Se tarjoaa jännitystä ja naurua, ja parhaimmillaan se voi jatkua pitkäänkin, kun pelaajat keksivät uusia strategioita ja temppuja.

Paljon iloisia hetkiä leikin parissa.

 

Aihe
Avainsanoja:

Kerro tästä muillekin!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tilaa ilmoitus uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat tiedon uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa. Voit koska tahansa perua uutiskirjeen.

Liity postituslistalle