Lukemisen opettaminen: vinkkejä vanhemmille

reading-5069826_1280

Lukemaan oppiminen on yksi lapsen elämän suurimmista ja merkittävimmistä taidoista. Se avaa ovet seikkailuihin, tietoihin ja mielikuvituksen maailmoihin sekä ilmaisun vapauteen ja uudenlaiseen oppimiseen. Kotiopettajana sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus olla mukana tässä ihmeellisessä matkassa. Viisi lasta lukemaan kotiopettaneina kerromme tässä artikkelissa, kuinka voit yhdessä lapsesi kanssa edetä askel askeleelta kohti itsenäisen lukemisen riemua ja saavuttaa tämän tärkeän taidon hallinnan.

 

Lukemisen perusta: kuinka aloittaa?

Rauhallinen ja rentouttava alku

Aloita rauhallisesti ja rennosti. Älä ota paineita, äläkä tee asiasta suurta numeroa. Lapsesi ensimmäiset lukukokemukset vaikuttavat hänen asenteeseensa lukemista kohtaan pitkälle tulevaisuuteen. Tee lukuhetkistä hauskoja ja palkitsevia, jotta lapsesi yhdistää lukemisen miellyttäviin hetkiin.

Kiinnostavaa kirjallisuutta

Valitse lapsesi kiinnostavaa kirjallisuutta ja lue sitä hänelle. Sinun ei tarvitse etsiä ja valita maailman parasta kirjaa. Se voi olla mitä tahansa luettavaa, joka kiinnostaa lasta – lastenkirja, lehti, peliohjeet tai vaikka mainos. Mikä tahansa, missä on tekstiä ja se kiinnostaa lasta. Kiinnitä huomiosi mihin tahansa seikkaan, joka lasta tekstissä kiinnostaa, ja vahvista sitä antamalla hyvää palautetta. Voit korostaa kirjaimia tai tavuja, esimerkiksi: ”Katso, tässä on sama etukirjain kuin sinun nimessäsi.” Tai: ”Tässä on kaksi samaa kirjainta kuin veljesi nimessä. Huomaatko mitkä?”

Mukava lukunurkkaus

Voit luoda kotiisi mukavan ja häiriöttömän lukunurkkauksen. Varmista, että siellä on hyviä lasta kiinnostavia kirjoja, tai muuta luettavaa, pehmeitä tyynyjä ja riittävästi valoa. Lukunurkkaus voi siten olla erityinen paikka, jonne lapsesi haluaa mennä oppimaan ja rentoutumaan.

Esimerkki arjesta

Meillä lapsi kiinnitti huomionsa B-kirjaimeen muuttolaatikoissa, joita käytimme muuton yhteydessä. Erityistä lukunurkkausta ei siinä hässäkässä tosiaankaan ollut. Koska käytimme banaanilaatikoita muutossa ja jostain syystä kirjain B niissä kiinnosti lasta, vahvistimme lapsen kiinnostusta kirjaimia kohtaan esimerkiksi osoittamalla: ”Oletko huomannut, että kaupan katolla on usein K-kirjain?” Pikkuhiljaa lapsi oppi eri kirjaimia. Meillä oli onnekas tilanne, että lapsi oli erityisen tiedonhaluinen ja älykäs, joten se varmaan auttoi oppimisessa ja korvasi meidän vanhempien tietämättömyyttä. Hän imi kaiken annetun tiedon kuin pesusieni ja oppi pian lukemaan, jo neljävuotiaana. Jälkimmäisten oppijoiden kanssa olikin sitten jo vähän enemmän ymmärrystä siitä miten lapsi oppii lukemaan. Eikä se sitten lopulta ole mikään niin ihmeellinen asia, etteikö jokainen joka on kiinnostunut asiasta, siihen pystyisi.

Läsnäolon tärkeys

Näin jälkikäteen kokemuksemme mukaan viiden lapsen opettamisesta, ei se millainen nurkkaus sinulla on varattuna lukemiselle, ole lopulta niin merkittävää. Tärkeintä on, miten sinä opettajana olet läsnä. Kaikenlaiset tyynyt ja valo voivat tuoda mukavuutta ja ovat kiva lisä, mutta tärkeintä varsinkin alussa on olla mukana koko sen ajan, minkä lapsi jaksaa keskittyä.

Yhteinen oppimismatka

Ensimmäisen lapsen kanssa lukemaan oppiminen sujui siis hyvin, vaikka muuton aiheuttamaa hässäkkää riitti ja pienempi sisarus vaati kokoaikaista huomiota. Emme myöskään olleet minkäänlaisia ammattilaisia asiassa. Mutta pala palalta eteneminen ja lapsen tukeminen hänen kiinnostuksen kohteissaan olivat ja ovat sinunkin kohdallasi avain onnistumiseen. Eikä siihen tarvita välttämättä sen ihmeellisempiä asioita, vain sinun läsnäolosi ja kiinnostuksesi asiaan merkitsee. Ja kuten varmaan huomasit, oppiminen voi tapahtua missä tahansa.

Puretaan asiaa seuraavaksi vielä lisää.

 

Kirjaimet ja äänteet: lukemisen kulmakivet

Kirjaimista sanat

Ennen kuin lapsesi voi lukea sanoja, hänen täytyy tuntea kirjaimet ja niiden äänteet. Leikkisät kirjaintaulut, kirjainten muotoilu savesta tai piirustukset auttavat tekemään oppimisesta hauskaa. Oman nimen kirjoittaminen on hyvää harjoitusta. Voitte yhdessä kirjoittaa lapsen nimen hiekkaan, mutaan, muodostaa maahan pudonneista lehdistä, palikoista tai askarrella pahvista. Vain mielikuvitus on rajana.

Lukemista voi siis mainiosti harjoitella myös muualla kuin kotona tyynyjen ympäröimänä. Oppiminen voi tapahtua missä tahansa, missä liikuttekin, eikä siihen tarvita erityisiä tarvikkeita. Pelkästään se, että pysähdyt hetkeksi avaamaan silmäsi uuden oppimiselle ja sen esittelemiselle lapselle, on avain. Tämä vaatii hetkellistä pysähtymistä ja viitseliäisyyttä. Kuten jo tuli mainittua esimerkiksi k-kaupan logo, mutta myös rekisterikilvet, katumainokset, liikennemerkit ja vaikkapa tuotteiden etiketit käyvät kirjainten harjoitteluun.

Meillä ensimmäisen lukemaan opettelevan kanssa käytettiin myös peliä, jossa asetetaan oikeita kirjaimia oikeisiin ruutuihin, jotta muodostuu oikea sana, kuten kuu, tie tai polvi. Peli oli Tacticin ”Kirjaimet ja sanat”. Pelissä on erilaisia levyjä eri tasoisilla sanoilla ja irrallisia kirjaimia, jotka kuuluu asettaa oikeisiin paikkoihin. Eri sanoja kuvaa tietty piirroskuva. Ja sen jälkeen on ruudut, jotka ovat joko kokonaan tai osittain valmiiksi täytetyt, nämä sopivat aloittelijoille. Mukana on myös levyjä, joissa on pelkkä vihjekuva ja sana pitää muodostaa itse kokonaan. Nämä sopivat edistyneemmille. Esimerkiksi kuva luusta, jonka jälkeen on kolme ruutua, joihin pitää asettaa kirjaimet l, u ja u.

Ainoa pelin huono puoli on, että sanoja on rajattu määrä ja älykäs lapsi oppii ne pian ulkoa. Mutta vaikka hän oppisikin ne ulkoa, hän kuitenkin oppii ymmärtämään lukemisen periaatteista varmasti ainakin jotakin. Siksi peli on kuitenkin hyvä apuväline.

Oppimista voi tietenkin tehostaa sillä, että itse on ainakin alussa ohjaamassa kuinka homma toimii, eli kuinka sanat muodostuvat eri kirjaimista, siihen peli on erinomainen apu.

Äänneleikit

Äänneleikit ovat erinomainen tapa harjoitella äänteitä. Voit keksiä yhdessä lapsesi kanssa sanoja, jotka alkavat tietyllä äänteellä, tai leikkiä ”Mikä sana alkaa tällä äänteellä?” -peliä. Laiva on lastattu -peli, on myös hyvä esimerkki: ”Lastataan laiva r -kirjaimella alkavilla sanoilla.” Kun kirjaimia aletaan tuntea, voit siirtyä tavupeleihin, näitä tavuja sisältäviä sanoja voidaan myös ”lastata laivaan”. Tämän jälkeen kukin sanoo vuorollaan sanan, joka alkaa r-kirjaimella tai alkaa/sisältää sovitun tavun. Aloita helpoista tavuista kuten ai, ui tai oi. Nämä ovat helppoja, ja niiden avulla voit luoda monia sanoja. Ja ne itsessäänkin voidaan liittää tarkoittamaan jotain, esimerkiksi itse piirtämäänne sarjakuvaan.

Eräs hyvä apuväline on Ekapeli Alku -sovellus. Se on ilmaiseksi ladattavissa oleva sovellus, joka tarjoaa tarvittavat harjoituskerrat väsymättä. Sovellusta voi käyttää kirjainten opetteluun, mutta myös varsinaisen lukemisen harjoitteluun. Sovellus palkitsee onnistumisista ja treenaa sitä, mikä vaatii treenausta. Muista kuitenkin, että sovellus ei yksin riitä opettajaksi, vaan vaatii sinun tukeasi ja ohjaustasi erityisesti alussa.

Perinteinen aapinen voi myös olla hyödyllinen apuväline Ekapelin rinnalle. Henkilökohtaisesti pidin sitä jopa välttämättömänä omassa opetuksessa, sillä aapisen avulla voi helposti näyttää periaatteita ja korjata alkuvirheitä, joita sovellus ei huomaa. Meillä kaikkien lasten kanssa käytössä on ollut jo vähän vanhempi Aapinen Pienaakkoset Wsoy. Tämä aapinen on ollut helppo käyttää ja siinä on kivat vesivärikuvat, joita lapset ovat jaksaneet katsella. Ehkä tärkeintä aapisessa kuin aapisessa on kuitenkin se, että sanat ovat helppoja ja tavutettuina, jolloin sanojen rakentuminen on helppo osoittaa.

Harjoittelu kannattaa aloittaa vokaaleilla (a, e, i, o, u, y, ä, ö). Keskity erityisesti ensimmäisiin viiteen (a, e, i, o, u), jotta lapsi ymmärtää perusperiaatteen. Käy läpi vokaalit ja opeta niiden käyttö sanoissa. Esimerkiksi sanassa ”apina” oleva äänne ”a” on lyhyt, kun taas sanassa ”aamu” se on pitkä. Harjoitelkaa yhdessä eri vokaaleja ja niiden pitkiä sekä lyhyitä muotoja, kuten a, aa, e, ee, i, ii jne.

Tämän jälkeen opeta, että kun kaksi eri vokaalia yhdistetään, esimerkiksi a ja i, ne luetaan yhteen lyhyinä äänteinä, eli ai. Korosta eroa ensin selkeällä tauolla kirjainten välissä (a—i), sitten lyhennä taukoa (a-i), ja lopuksi sano kirjaimet normaalisti yhteen (ai). Käy tätä läpi eri vokaaliyhdistelmillä. Juhli lapsen onnistumisia matkan varrella, erityisesti silloin, kun hän oivaltaa tämän periaatteen. Kun lapsi ymmärtää tämän, kaikki muu lukeminen helpottuu huomattavasti. Kokemuksemme mukaan vokaaliyhdistelmien opettaminen vaatii eniten toistoa, mutta kun tämä periaate on selvä, lukeminen alkaa sujua paljon paremmin, sillä samaa periaatetta sovelletaan kaikkeen lukemiseen. Lukeminenhan on lopulta vain eri tavujen sanomista yhdessä. Ja kun vokaalit ja niiden käyttö on ymmärretty, siirtykää hiljalleen konsonantteihin.

Nyt kyse on vain harjoittelusta eli toistosta, jolloin asia painuu selkäytimeen.

 

Ensimmäiset sanat ja lauserakenteet

Helppoa ja hauskaa

Aloita yksinkertaisista sanoista, jotka ovat lapsellesi tuttuja ja merkityksellisiä, kuten perheenjäsenten nimet, lempilelut tai lemmikkieläimet. Yhdistä lukeminen lapsesi arkeen ja kiinnostuksen kohteisiin.

Kun lapsesi tuntee kirjaimet ja äänteet, voit siirtyä harjoittelemaan tavuja. Aloita yksinkertaisista tavuista, kuten ”ma”, ”pa”, ”la”, ja yhdistä niitä sitten pidemmiksi sanoiksi, kuten ”mama”, ”pala” tai ”lapa”. Tällaiset harjoitukset auttavat lasta ymmärtämään, kuinka kirjaimet yhdistyvät sanoiksi.

Muista olla kärsivällinen ja iloita pienistäkin edistysaskelista. Harjoitus tekee mestarin, ja joskus voi kestää monta toistoa ennen kuin lapsi oppii. Ja välillä kannattaa palata perusteisiin, ihan vaan varmistaakseen, että lapsi yhä muistaa mikä ero oli esimerkiksi a ja aa välillä. Juhli onnistumisia ja kannusta jatkamaan.

Laulut ja lorut

Laulut ja lorut ovat mahtava tapa tutustuttaa lapsi kielen rytmiin ja riimeihin. Ne auttavat lasta muistamaan sanoja ja lauserakenteita helposti ja hauskasti. Laulakaa yhdessä lastenohjelmien tunnussäveliä tai lastenlauluja korostaen tavuja.

Niissä on taipumus jäädä mieleen ja ne muistetaan vielä vuosienkin jälkeen. Meillä laulettiin esimerkiksi ”TOU-touhukkaat, TOU-touhukkaat” tai ”SII-SII-siivotaan, eikä leikitä ollenkaan”. Meillä esimerkiksi nämä rallatukset ovat painuneet mieliin ja muistetaan yhä. Mikä tahansa laulu tai loru, joka lapsen mielestä on hauska, käy tähän. Kunhan teet selväksi pointin joka siinä tulee esille, opettaaksesi hänelle jotakin lukemisesta ja pitääksenne yhdessä hauskaa.

 

Lukemisen ilo: tarinoiden voima

Yhteiset lukuhetket

Lue lapsellesi usein, mielellään päivittäin. Yhteiset lukuhetket ovat arvokkaita hetkiä, jotka rakentavat lapsesi sanavarastoa ja rakkautta kirjoihin. Valitse kirjoja, jotka ovat ikätasolle sopivia ja mielenkiintoisia.

”Lukeminen kannattaa aina”, sanoi Jörn Donner aikanaan. Voit tietenkin lukea mitä tahansa kirjojen lisäksi, mikä lasta kiinnostaa, olipa se sarjakuva, resepti, pelin käyttöohjeet tai elokuvan tekstitykset. Tärkeintä on, että irrottaudut omista kiireistäsi ja keskityt lapsen kiinnostuksen kohteisiin. Näiden hetkien ei tarvitse olla edes kovin pitkiä ja niitä voi ripotella pitkin päivää sopiviin väleihin.

Näytteleminen on hauska tapa tehdä lukemisesta interaktiivista. Voit lukea yhdessä lapsesi kanssa ja esittää hahmoja tarinasta. Tämä auttaa lasta ymmärtämään tarinan paremmin ja tekee lukemisesta elämyksellistä. Esittämisen ei tarvitse tarkoittaa välttämättä muuta, kuin se että luet vaikkapa hassulla äänellä tai elehdit lukiessasi.

Jos lapsi on edistynyt tarpeeksi, voit osoittaa hänelle erilaisia asioita luettavasta tekstistä, kuten aiemmin vaikeaksi huomattu kirjainyhdistelmä tai uusia asioita kuten vaikka pilkkujen ja tavuviivojen käyttö.

Kokemuksemme mukaan ne yhteiset pienet hetket ja pysähtymiset ovat yllättävänkin tehokkaita lukemisen opettamisessa ja havainnollistamisessa.

Tarinoiden keksiminen

Kannusta lastasi keksimään omia tarinoitaan. Tämä kehittää mielikuvitusta ja ymmärrystä tarinan rakenteesta. Voitte vaikka kirjoittaa yhdessä pienen kirjan, piirtää sarjakuvan tai sanoittaa lehtikuvia ja keksiä tarinoita vuorotellen. Tarinan ei tarvitse olla järkevä, vaan se voi olla jopa täysin pöhkö, kunhan se on lapsesta hauska ja innostaa jatkamaan.

Voit ujuttaa opettamista mukaan pieninä annoksina: ”Aloitetaan tämä lause isolla kirjaimella, koska…” Näin lapsi oppii uutta leikin ja hauskanpidon lomassa.

 

Kannustaminen ja kärsivällisyys: jokainen lapsi oppii omaan tahtiin

Positiivinen palaute

Muista aina antaa positiivista palautetta. Jokainen pienikin edistysaskel on askel oikeaan suuntaan. Kiitä lastasi ahkeruudesta ja rohkaise jatkamaan. Pienetkin saavutukset ansaitsevat huomion, sillä ne rakentavat lapsen itseluottamusta ja motivaatiota.

Meillä ei käytetty mitään sen suurempia palkitsemisjärjestelyjä, vain kehua ja kannustusta. Tosin upea suoritus saattoi tuoda annoksen jäätelöä pöytään, mutta siitä ei tehty tapaa. Joillekin lapsille voi olla hyödyksi saada palkintoja, kuten peliaikaa tai muita pieniä etuja. Sinä tunnet lapsesi parhaiten, joten tiedät, mikä motivoi häntä.

Kärsivällisyys kannattaa

Lukemaan oppiminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Toistoa ja toistoa ja jälleen toistoa… Jokainen lapsi oppii omassa tahdissaan, joten ole kärsivällinen ja anna lapsellesi tilaa edetä omalla vauhdillaan.

Joskus on hyvä ottaa etäisyyttä lukemisen opettamiseen. Jos se ei tänään suju, niin mikään ei siitä mene rikki. Joskus molempien päät tarvitsevat taukoa. Anna lapsen tehdä jotain muuta tai hyödyntäkää Ekapeliä, jonka pelaamisesta ei ole haittaa, vaikka et itse juuri nyt jaksaisi olla huomioimassa sen kanssa touhuamista.

Palatkaa lukemisen harjoitteluun yhdessä, kun mieli on taas paremmin sillä taajuudella.

 

Ohjeet lapsen lukemaan oppimiseen pähkinänkuoressa:

  • Rauhallinen ja rentouttava alku

    Aloita rauhallisesti ja rennosti.
    Tee lukuhetkistä hauskoja ja palkitsevia.

  • Kiinnostava kirjallisuus

    Valitse lapselle kiinnostavaa kirjallisuutta.
    Vahvista lapsen kiinnostusta ja anna hyvää palautetta.

  • Läsnäolo

    Ole läsnä koko sen ajan, minkä lapsi jaksaa keskittyä.

  • Yhteinen oppimismatka

    Etene pala palalta ja tue lapsen kiinnostuksen kohteita.

  • Kirjainten ja äänteiden opettaminen

    Käytä leikkisiä kirjaintauluja ja harjoituksia.
    Hyödynnä ympäristöä, kuten kaupan logoja tai rekisterikilpiä.
    Käytä apuvälineitä, kuten Tacticin ”Kirjaimet ja sanat” -peliä ja Ekapeli Alku -sovellusta.
    Harjoittele vokaaleja (a, e, i, o, u, y, ä, ö) ja niiden yhdistelmiä.

  • Ensimmäiset sanat ja lauserakenteet

    Aloita yksinkertaisista ja tutuista sanoista.
    Yhdistä lukeminen lapsen arkeen ja kiinnostuksen kohteisiin.
    Käytä lauluja ja loruja kielen rytmin ja riimien opettamiseen.

  • Tarinoiden voima

    Lue lapselle usein.
    Tee lukemisesta interaktiivista näyttelemällä hahmoja tarinasta.
    Kannusta lasta keksimään omia tarinoitaan.

  • Kannustaminen ja kärsivällisyys

    Anna positiivista palautetta jokaisesta edistysaskeleesta.
    Ole kärsivällinen ja anna lapsen edetä omaan tahtiin.
    Pidä taukoja tarvittaessa ja palaa harjoitteluun myöhemmin.

Yhteenveto

Lukemisen alkeet ja lukemaan oppiminen on matka, joka vaatii varsinkin alussa aikaa, kärsivällisyyttä ja kannustusta. Kotiopettajana voit tarjota lapsellesi turvallisen ja innostavan ympäristön oppimiseen. Muista, että tärkeintä on tehdä lukemisesta hauskaa ja palkitsevaa. Jokainen luettu sana ja jokainen jaettu tarina vie lapsesi lähemmäksi lukemisen ihmeellistä maailmaa.

Muista nauttia matkasta ja jokaisesta pienestä edistysaskeleesta, sillä ne ovat kaikki osa suurempaa kokonaisuutta. Lukemisen taito on yksi arvokkaimmista lahjoista, jonka voit lapsellesi antaa, ja yhteiset hetket kirjojen parissa jättävät pysyviä muistoja ja tukevat lapsesi kehitystä monin tavoin.

 

Aihe
Avainsanoja:

Kerro tästä muillekin!

Tilaa HoxApin ilmainen uutiskirje!

Saat ilmoituksen uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä suoraan sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa. Voit milloin tahansa perua uutiskirjeen.

Liity postituslistalle

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments