Mikä on ChatGPT ja miten opettajat ja opiskelijat voivat hyötyä siitä?

Mikä on ChatGPT

ChatGPT on OpenAI:n kehittämä tekoälypohjainen keskustelurobotti, joka pystyy tuottamaan inhimillisen kaltaista tekstiä. Se on suunniteltu ymmärtämään ja vastaamaan käyttäjän syötteisiin luonnollisella kielellä. ChatGPT perustuu GPT-3-malliin (Generative Pretrained Transformer 3), joka on yksi maailman edistyneimmistä luonnollisen kielen käsittelyn malleista.

Opiskelijat voivat hyötyä ChatGPT:stä monin tavoin:

 1. Tiedonhaku: ChatGPT voi auttaa opiskelijoita etsimään tietoa eri aiheista. Se voi esimerkiksi hakea tietoa internetistä, tiivistää pitkiä tekstejä tai selittää monimutkaisia konsepteja yksinkertaisemmin.
 2. Läksyapu: ChatGPT voi auttaa opiskelijoita ymmärtämään ja ratkaisemaan tehtäviä. Se voi esimerkiksi auttaa matematiikan tehtävissä, kieliopin selittämisessä tai historiallisten tapahtumien kontekstualisoinnissa.
 3. Luova kirjoittaminen: ChatGPT voi auttaa opiskelijoita kehittämään kirjoitustaitojaan. Se voi esimerkiksi ehdottaa jatkoa tarinalle, auttaa runon kirjoittamisessa tai antaa palautetta kirjoitetusta tekstistä.
 4. Kielen oppiminen: ChatGPT voi toimia keskustelukumppanina uuden kielen opiskelussa. Se pystyy keskustelemaan monilla eri kielillä, joten opiskelijat voivat harjoitella kielitaitoaan keskustelemalla sen kanssa.
 5. Opiskelutekniikat: ChatGPT voi antaa neuvoja ja vinkkejä tehokkaista opiskelutekniikoista ja -strategioista.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka ChatGPT on erittäin tehokas työkalu, se ei ole täydellinen. Se ei aina ymmärrä kysymyksiä oikein, ja sen antamat vastaukset eivät aina ole täysin tarkkoja tai luotettavia. Siksi on aina hyvä tarkistaa tärkeät tiedot useista lähteistä.

ChatGPT voi olla hyödyllinen työkalu myös opettajille monella tapaa:

 1. Resurssien luominen: Opettajat voivat käyttää ChatGPT:tä luomaan opetusmateriaaleja, kuten kysymyksiä, tehtäviä tai jopa kokonaisia oppitunteja. Tekoäly voi auttaa tuottamaan monipuolista sisältöä ja säästää opettajan aikaa.
 2. Opetusapu: ChatGPT voi toimia apuna opetuksessa selittämällä monimutkaisia konsepteja eri tavoilla tai antamalla lisätietoa aiheista. Se voi myös auttaa opettajia ymmärtämään, miten eri opiskelijat saattavat tulkita tai ymmärtää tiettyjä aiheita.
 3. Arviointi: ChatGPT voi auttaa arvioimaan opiskelijoiden työtä. Se voi esimerkiksi tarkistaa oikeinkirjoituksen, kieliopin ja jopa sisällön ymmärtämisen tietyissä tehtävissä.
 4. Henkilökohtainen oppiminen: Opettajat voivat käyttää ChatGPT:tä oppimaan uusia aiheita tai syventämään tietämystään jo tutuista aiheista. Tämä voi auttaa heitä pysymään ajan tasalla uusimmista tutkimuksista ja trendeistä.
 5. Opiskelijoiden tukeminen: ChatGPT voi toimia lisäresurssina opiskelijoille, jotka tarvitsevat lisäapua. Opettajat voivat ohjata opiskelijoita käyttämään ChatGPT:tä itsenäiseen opiskeluun ja kysymysten esittämiseen, joihin he eivät ehkä muuten saisi vastauksia.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka ChatGPT on tehokas työkalu, se ei korvaa inhimillistä opettajaa. Tekoäly ei pysty arvioimaan opiskelijoiden sosiaalis-emotionaalista oppimista tai tarjoamaan henkilökohtaista tukea ja ohjausta samalla tavalla kuin ihminen. Lisäksi, kuten kaikkien tekoälyn käytössä, on tärkeää varmistaa, että se käytetään eettisesti ja turvallisesti.

Tässä vielä yksi esimerkki, miten ChatGPT voi olla apuna opetuksessa ja oppimisessa:

Joskus ainekirjoituksen aiheet voivat olla tylsiä ja joskus ei itse vaan keksi mitään. ChatGPT voi antaa ideoita, joita voit käyttää sellaisenaan tai inspiraation lähteenä. Tässä yksi esimerkki:

Kysymys:

Voisitko keksiä 10 luovaa aihetta ainekirjoitukselle. Aineen kirjoittaa 12-vuotias lapsi.

ChatGPT:

Tietysti, tässä on kymmenen luovaa aihetta ainekirjoitukselle 12-vuotiaalle lapselle:

 1. Avaruusmatka: Kuvittele, että olet astronautti ja olet juuri lähtenyt ensimmäiselle avaruusmatkallesi. Kerro kokemuksistasi ja siitä, mitä näet.
 2. Paras ystäväni robotti: Kuvittele, että sinulla on robottiystävä. Minkälainen robotti se on ja mitä teette yhdessä?
 3. Eläinten olympialaiset: Jos eläimet järjestäisivät omat olympialaiset, millaisia lajeja olisi? Kuka voittaisi?
 4. Aikakoneella menneisyyteen: Olet keksinyt aikakoneen ja päätät matkustaa menneisyyteen. Mihin aikaan menet ja mitä siellä tapahtuu?
 5. Superkyky: Jos sinulla olisi yksi superkyky, mikä se olisi ja miten käyttäisit sitä?
 6. Salainen saari: Löydät kartan, joka johtaa salaiselle saarelle. Kerro seikkailustasi saarella.
 7. Kun minusta tulee presidentti: Jos sinusta tulisi maan presidentti, mitä muutoksia tekisit ja miksi?
 8. Kadonnut lemmikkieläin: Lemmikkisi katoaa ja lähdet etsimään sitä. Kerro etsintäseikkailustasi.
 9. Maailman parhaan keksinnön luominen: Jos voisit keksiä jotain, joka muuttaisi maailmaa, mikä se olisi ja miksi?
 10. Kun minusta tuli jättiläinen: Heräät eräänä aamuna ja huomaat olevasi jättiläinen. Miten päiväsi sujuu?

Nämä aiheet antavat lapselle mahdollisuuden käyttää mielikuvitustaan ja kehittää luovaa kirjoitustaitoaan.

ChatGPT:stä ei ole ihmisen korvaajaksi, mutta se on mahtava apulainen ja auttaa suoriutumaan monista tehtävistä nopeammin.

Miten saat ChatGPT:n käyttöösi?

ChatGPT:tä voi käyttää kuka tahansa ja sen käyttö on ilmaista. Tarvitset rekisteröitymiseen sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Käy rekisteröitymässä osoitteessa: chat.openai.com

On tuhansia muitakin tekoälypalveluja, kuten Google Bard, Microsoft Bing AI, Midjourney jne. Palaamme niihin lähiaikoina.

Aihe
Avainsanoja:

Kerro tästä muillekin!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tilaa ilmoitus uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat tiedon uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa. Voit koska tahansa perua uutiskirjeen.

Liity postituslistalle