Polttopallo eli polttis peli
Polttopallo on monille tuttu, vauhdikas peli, joka kehittää tarkkuutta, ketteryyttä ja reaktiokykyä. Polttopalloa voi pelata sisällä esimerkiksi liikuntasalissa, mutta myös ulkona, paikassa missä leikkialueen rajat voi merkitä helposti. Tämä peli sopii monenikäisille ja -kokoisille porukoille, joten se on loistava vaihtoehto yhteisiin hauskoihin hetkiin.
Polttopalloon tarvitaan vähintään kolme pelaajaa. Lisäksi tarvitaan pehmeä pallo, jotta heitot eivät satu. Jos leikki tapahtuu ulkona, tarvitaan merkkausväline kehän piirtämiseen, kuten esimerkiksi keppi, mutta myös puutarhaletku käy rajan merkinnäksi.
1. Pelin aluksi valitaan yksi tai kaksi polttajaa, esimerkiksi arpomalla. Jos polttajia on kaksi, he heittävät palloa vuorotellen, yleensä eri puolilta.
2. Piirrä maahan tarpeeksi suuri ympyrä, jonka sisällä muut pelaajat voivat liikkua. Ympyrän koko kannattaa säätää pelaajamäärän mukaan, jotta jokaiselle jää tarpeeksi tilaa väistellä heittoja.
3. Polttaminen voi alkaa. Polttajat yrittävät osua kehän sisällä oleviin pelaajiin pallolla, ja kehän sisäpuolella olevat yrittävät puolestaan väistää osumia.
Pelaajat eivät saa ylittää kehän rajaa, muuten he palavat automaattisesti. Myöskään polttajat eivät saa astua kehärajan yli – tällöin heittoa ei lasketa.
Voitte myös sopia lisäsääntöjä, kuten että päähän tai jalkoihin osunut pallo ei aiheuta paloa. Tällöin pelaajalla voi olla lupa potkaista tai pukata pallo pois, riippuen sovituista säännöistä.
4. Jos pallo osuu pelaajaan, hän siirtyy kehän ulkopuolelle polttajaksi. Pelissä jatkavat kehän sisällä yhä polttamatta olevat pelaajat.
5. Peli jatkuu, kunnes vain yksi pelaaja on jäljellä kehän sisällä. Tämä on voittaja ja aloittaa seuraavan kierroksen polttajana ja saa valita toisen polttajan kaverikseen, jos polttajia on kaksi.
Erilaisia muunnelmia polttopallosta
Polttopallosta on monia muunnelmia, joilla peliin saa lisää haastetta ja hauskuutta:
Koppi sääntö: Kehän sisäpuolella oleva pelaaja voi kopata pallon. Tällöin hän saa joko valita poltetun pelaajan takaisin peliin tai palauttaa viimeksi palaneen.
Vastakoppi: Jos kehän sisällä oleva pelaaja potkaisee tai pukkaa pallon, polttajan täytyy ottaa koppi. Ellei hän onnistu, polttaja joutuu itse kehään, ja se, joka sai hänet poltetuksi, pääsee ulos heittämään.
Liikkumisrajoitukset: Kehän sisäpuolella olevat saavat liikkua vain väistäessään heittoa, mikä lisää peliin taktista haastetta.
Useampi pallo: Peliä voi pelata myös useammalla palolla, jolloin siitä tulee entistä haastavampaa ja sopii isolle porukalle.
Pistelasku: Pelissä voidaan hyödyntää myös pistelaskua, jolloin voittajalla on lopussa eniten pisteitä, jotka kertyvät sovitusti esimerkiksi edellä mainituista onnistuneista suorituksista.
Poistumaton poltto: Poltetut eivät voi palata mukaan samaan peliin, eivätkä auttaa polttajia, vaan odottavat seuraavaa kierrosta.
Polttopallo trampoliinilla
Polttopalloa voi kokeilla myös trampoliinilla, jolloin säännöt saavat hieman erilaisen muodon. Esimerkiksi:
Reuna-alueiden kielto: Pelaajat eivät saa jäädä seisomaan trampoliinin reunalle, vaan pysyvät aktiivisesti keskellä.
Pallon kosketus: Palloa saa koskea vain sen ohjaamiseksi pois, potkaisemalla tai pukkaamalla, sillä jos trampoliinissa on verkko, hallittujen heittojen tekeminen verkon sisälle voi olla vaikeaa.
Polttopallo on monipuolinen ja mukaansatempaava peli, jossa riittää muunnelmia ja hauskoja hetkiä kaikenikäisille.
Avainsanoja:
Kerro tästä muillekin!
Tilaa HoxApin ilmainen uutiskirje!
Saat ilmoituksen uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä suoraan sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa. Voit milloin tahansa perua uutiskirjeen.