Tic oireiden hoito. Vitamiiniterapialla tehokas apu lasten Touretten ja autismin kirjon tic-oireiden hoitoon
Touretten oireyhtymä kuuluu nykimishäiriöihin eli tic-häiriöihin. Nykimishäiriöissä ilmenee erilaisia tahdosta riippumattomia lihasten nykimisiä, kuten silmäniskeminen, kulmakarvojen kohotus, nenän kohottaminen, suupielten nykiminen, olan kohautus ja raajojen koukistaminen. Nykimishäiriöt alkavat useimmiten lapsuudessa tai nuoruudessa, mutta ne voivat alkaa myös aikuisiässä.
Tic-oireet ovat tavallisia lapsuudessa. Niitä esiintyy yleisen arvion mukaan 10 %:lla lapsista ja tarkkojen tutkimusten perusteella jopa neljänneksellä päiväkoti- ja ala-asteikäisistä. Oireet alkavatkin tavallisimmin 4–6 vuoden iässä.
Nykimishäiriöllä tarkoitetaan toistuvaa, epätarkoituksenmukaista ja tahdotonta lihasten liikettä. Yksinkertaiset motoriset nykimiset ovat äkillisiä, lyhyitä yhden lihaksen tai lihasryhmän liikkeitä. Niitä ovat mm. silmien räpyttely, kulmakarvojen kohottelu, nenän nyrpistely, suupielten nykiminen, irvistäminen, huulien nuoleskelu, olkapäiden kohottaminen ja raajojen koukistukset.
Nykimishäiriö voi ilmetä myös äänioireina, kuten huokailu, haukottelu, yskiminen, niiskutus, tuhahtelu, viheltely, koiran haukkumista muistuttava ääntely tai jopa sylkeminen. Nykimisoire liittyy joillakin jännittävään tilanteeseen – mutta ei kaikilla. Lapsen on vaikea hillitä oirettaan.
Joskus nykimisoireena ilmenevää köhää ja rykimistä on vaikea erottaa esimerkiksi allergisesta oireesta, mikä aiheuttaa tarpeettomia tutkimuksia ja lääkekokeiluja. Tic-oireisiin on myös lääkityksiä, mutta ne eivät paranna Touretten oireyhtymää, tosin ne voivat helpottaa oireita. Lääkehoidoilla on joskus sivuvaikutuksia.
Tutkimus vitamiiniterapiasta
Espanjalainen tutkijaryhmä on tehnyt laajan selvityksen luonnonmukaisesta hoidosta vitamiiniterapialla Tourette-lasten hoidossa. Tutkimuksessa lapsille annettiin 0.5 mEq/Kg magnesiumia ja 2 mg/Kg B6-vitamiinia usean viikon ajan, tarkoituksena osoittaa yhdistelmän vähentävän lasten tic-oireita merkittävästi.
Tutkijoiden mukaan magnesiumin puutoksella on selkeitä viitteitä nykimishäiriöihin ja siitä kärsivillä on kohonneita määriä kynureniinia veressään. Epänormaalin korkea kynureniinitaso voi aiheuttaa ahdistusta, hyperaktiivisuutta ja tic-oireita.
Magnesiumin puutos heikentää B6-vitamiinin toimintaa, joka taas nostaa kynureniinitasoa, joka johtaa kierteeseen josta seurauksena on monenlaisia neuromotorisia häiriöitä mm. tic-oireiden muodossa.
Suomalainen perhe kertoo kokemuksistaan luonnollisesta vitamiiniterapiasta:
Kahdeksanvuotiaalla lapsellamme on psykologin tutkimuksissa todettu autismin kirjon piirteitä, mutta mitään “virallista” neuropuolen tutkimusta tai lausuntoa ei vielä ole. Emme siis tiedä onko hänellä jotain autismin kirjoa ja/tai Tourette. Tic-oireita on kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa, kuten tahatonta ääntelyä, yskimistä ja pään nykimistä. Pään nykiminen tarkoittaa siis että lapsi on toistuvasti heilutellut päätään, hieman kuin ravistaisi jotain pois hiuksistaan tms. Se on aiheuttanut mm. kovaa päänsärkyä.
Olemme nyt kaksi kertaa kokeilleet tuota vitamiiniterapiaa yhden kuukauden ajan ja molemmilla kerroilla pään nykimisoireet hävisivät kokonaan. Ensimmäisellä kerralla oireet hävisivät toisella viikolla kuurin aloituksesta ja jälkimmäisellä kerralla kolmen päivän jälkeen. Kun kuuri oli lopetettu, oireet palasivat noin puolen vuoden jälkeen.
Käytimme magnesiumina ruokakaupasta saatavaa Pirkka Magnesiumia, jota annoimme 6 mg painokiloa kohden, eli meidän tapauksessa yksi tabletti joka toinen päivä. B-vitamiinina käytimme Neurobion Forte-tabletteja, jossa annostus oli 2 mg painokiloa kohden eli käytännössä yksi tabletti joka kolmas päivä. Lapsi ei kyllä saanut tablettia nieltyä, joten hän pureskeli sen. Ei kovin hyvän makuista…
Olemme todella onnellisia, että pystyimme auttamaan lastamme ja vielä täysin luonnollisin keinoin.
Korostamme että mikäli aiot tai haluat kokeilla vitamiiniterapiaa, on luultavasti hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa. Varsinkin jos lapsella on jokin lääkitys. Olemme tutustuneet artikkelissa mainittuun perheeseen ja olemme nähneet lapsen muutoksen vitamiiniterapian tuloksena. Vitamiiniterapialla ei ole ollut mitään sivuvaikutuksia.
Terapiassa kuitenkin annetaan merkittävästi päivittäisiä suosituksia korkeampia annoksia vitamiineja, eikä kyseisiä annostasoja ole tarkoitus jatkaa pitkään. Lääkäri tai ravintoterapeutti on luultavasti asiantuntevin henkilö sanomaan miten pitkään ja minkälaisilla annoksilla kuuria voi jatkaa “ylläpitotasolla”.
Avainsanoja:
Kerro tästä muillekin!
Tilaa HoxApin ilmainen uutiskirje!
Saat ilmoituksen uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä suoraan sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa. Voit milloin tahansa perua uutiskirjeen.