Mikä on HoxApp ja mitä hyötyä siitä on sinulle?
HoxApp on verkkosivusto tai -palvelu, jonka tarkoitus on helpottaa kotiopetusperheiden ja kotioppijoiden työtä.
Se on myös työkalu kotiopettajille ja huoltajille, jotka haluavat varmistaa lapsensa opintojen laadun ja joilla ei välttämättä itsellä ole aikaa etsiä laadukasta oppimateriaalia verkosta.
Pääosin sisältömme on täysin ilmaista ja vapaasti kaikkien käytettävissä, mutta teemme jonkin verran myös maksullista sisältöä.
Tarinamme ja HoxApin synty
HoxApp sai alkunsa siitä, kun halusimme siirtää lapsemme kotikouluun ja törmäsimme käytännön ongelmiin.
Tiedämme mitä kotiopetus vaatii käytännössä, koska me kotiopetamme lapsiamme. Olemme kotiopettaneet lapsiamme enemmän ja vähemmän säännöllisesti vuodesta 2014 lähtien. Kaksi lapsistamme opiskelee nykyään lukiossa. Kotiopetus ei siis ole este jatko-opinnoille.
Meillä kotiopetukseen siirtymisen syyt olivat moninaisia. Tärkein syy oli se, että lapsemme halusivat sitä. Toinen tärkeä syy oli sen tosiasian ymmärtäminen, että nykykoulu ei ole enää paikka jossa opitaan asioita vaan enemmänkin ideologinen kasvatuslaitos. "Oppiminen" on sitä, että opitaan painamaan muistiin asioita, joita ei kokeen jälkeen yleensä koskaan enää tarvitse.
Koulu on myös paikka, jossa useita lapsia kiusataan, joskus jopa opettajien toimesta. Ja - sanotaan se suoraan, koulu on tylsää. Omat lapsemme ovat samaa mieltä. Se oli tylsää jo silloin kun itse olimme peruskoulussa, joten muutosta parempaan ei luultavasti ole tulossa.
Miten HoxApp liittyy kotiopetukseen?
Kotiopetus on ideana mahtava, mutta alussa se tuntui aivan älyttömän isolta urakalta. Oman työn lisäksi pitäisi tehdä opettajan työ! Pitäisi tietää mitä kuuluu opettaa ja miten. Monesti päivät kuluivat tehtäviä ja sisältöjä googlettaessa ja opetussuunnitelmia selatessa.
Toisaalta jotkut kehuvat, että asiat hoituvat "kuin itsestään". Miten se on mahdollista? Ajattelimme, että he ovat varmaan jotain superhyviä organisoijia tms. mutta meistä ei siihen ollut. Tajusimme vasta myöhemmin, mitä he luultavasti tarkoittivat.
Kotiopetuksen kehittäminen
Suomessa ei tietääksemme ole mitään selkeää ja laadukasta "Näin-Teet" toimintamallia, työkalua tai ohjeistusta kotiopetukselle. Ja sellaisen tekeminen on hankalaa, koska kotiopetukseen kuuluu olennaisesti vapaus oppia siten kuin lapselle parhaiten sopii.
Mutta ainakin meitä olisi auttanut, varsinkin alussa, jokin "selkeä runko", jolla olisi päässyt alkuun kotikoulussa. Meille oli tuttua se tunne, että kun ei oikein mitään vielä tiedä, niin oli kauheasti epävarmuutta siitä tuleeko nyt varmasti kaikki välttämättömät asiat hoidettua ja vieläpä oikein.
Suomessa on pari yhdistystä, sekalaisia sivustoja, blogeja ja joitain someryhmiä. Opetushallitus kertoo kotiopetuksesta hyvin pintapuolisesti, eikä tietenkään ole mitenkään kotiopetukseen kannustava taho.
Miten voisimme helpottaa urakkaa?
Käytimme todella paljon aikaa ja energiaa selvittääksemme kotikoulun salat itsellemme, siten että me oikeasti ymmärsimme asian. Me todella lähdimme ihan nollasta.
Sen jälkeen halusimme tehdä työkalun, jota on helppo käyttää ja joka helpottaa urakkaamme. Ja vielä parempi, jos voimme sen avulla auttaa muitakin kotiopetusperheitä. Ehkä sinuakin?
HoxApp ratkaisee nämä kotiopetuksen ongelmat
Halusimme, että verkkosivustomme ja työkalumme ratkaisevat selkeästi ja ymmärrettävästi ao. kotiopetuksen ongelmat:
Näiden pohjalta syntyi HoxApp Kotikoulu. Se on verkkopalvelu, jonka avulla me olemme kotiopettaneet lapsiamme. Se on helpottanut työtämme todella paljon.
HoxApp helpottaa myös tutkivan opettajan työtä, kun hän voi halutessaan sähköisen näyttöpäiväkirjan avulla seurata lapsen edistymistä lähes reaaliajassa.
Huikeinta on, että olemme todellakin saaneet positiivista palautetta koulujen opettajilta! Se oli mahtava yllätys, koska aiemmin olimme tottuneet siihen että koulun kanssa tulee aina ongelmia, kun pitäisi parin tunnin tapaamisessa näyttää mitä kaikkea olemme tehneet.
HoxApp on todellakin se puuttuva palanen, jonka tarvitset kun haluat parhaan mahdollisen perusopetuksen lapsellesi. Ilman kiusaamista, ilman suorituspaineita ja muita koululaitoksen ongelmia.