Mitä kotiopetus on?

Kotiopetus tarkoittaa lapsen tai nuoren opetuksen järjestämistä kotona tai muussa ympäristössä, yleensä vanhempien tai huoltajien toimesta. Kotiopetus voi kuitenkin sisältää monenlaisia opetustapoja, mukaan lukien itsenäisen opiskelun, etäopetuksen, yksityisopetuksen ja erilaiset opetusryhmät.

Toisin kuin perinteisessä koulujärjestelmässä, jossa opetus tapahtuu kouluissa opettajien johdolla, kotiopetuksessa oppiminen räätälöidään yksilöllisesti jokaiselle oppijalle, hyödyntäen perheen arvoja, oppilaan kiinnostuksen kohteita ja oppimistyylejä.

Kotiopetuksen ytimessä on usko siihen, että lapsille voidaan tarjota rikas ja monipuolinen oppimiskokemus luontaisessa ja kiinnostavassa ympäristössä.

Suomessa kotiopetus on laillista, eikä siihen tarvita mitään lupaa. Kotiopetuksessa lapsen ei tarvitse osallistua kouluopetukseen, mutta hänen tulee silti saavuttaa perusopetuksen opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet.

Kotiopetuksen toteuttaminen

Kotiopetuksessa opetus voidaan järjestää monin eri tavoin. Vanhemmat voivat opettaa lasta itse, käyttää ulkopuolisia opettajia, verkko-opetuspalveluita tai opetusmateriaaleja. Oppiminen voi tapahtua joustavasti esimerkiksi projektien, retkien ja itsenäisten tehtävien kautta.

Kotiopetuksessa ei ole pakollisia kokeita tai todistuksia, mutta kunnan tulee valvoa, että lapsi saa riittävästi opetusta. Tämä toteutetaan yleensä arviointikeskusteluiden ja oppimateriaalien tarkastelun avulla. Monet dokumentoivat näytöt sähköisesti esim. HoxApp Kotikoulun avulla

Kotiopetuksen hyödyt ja haasteet

Hyödyt:

  • Mahdollisuus räätälöidä opetus lapsen yksilöllisten tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.
  • Rauhallinen ja joustava oppimisympäristö ilman suuria ryhmiä tai häiriöitä.
  • Perheen vahvempi rooli lapsen oppimisessa ja kehityksessä.

Haasteet:

  • Opetuksen suunnittelu ja toteuttaminen voi alussa vaatia kokemattomilta vanhemmilta paljon aikaa ja sitoutumista.
  • Sosiaalisten kontaktien järjestäminen voi vaatia lisäponnisteluja, jos lapsella ei ole koulukavereita. Tosin, jos lapsella on kodin ulkopuolisia harrastuksia, niin tämä ei yleensä ole ongelma.
  • Kotiopetukseen liittyy vastuu siitä, että lapsi saavuttaa perusopetuksen tavoitteet. Mutta niinhän pitäisi olla koulussakin, jossa tosin käytäntö on valitettavasti jotain ihan muuta.

Kenelle kotiopetus sopii?

Kotiopetus voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi perheille, jotka haluavat tarjota lapselleen yksilöllisempää opetusta, matkustelevat paljon tai joiden arvot ja opetustyyli poikkeavat perinteisestä kouluopetuksesta. Se voi myös sopia lapsille, joille koulun sosiaalinen ympäristö on haastava tai jotka tarvitsevat erityistä tukea oppimiseensa.

Kotiopetus on joustava tapa toteuttaa oppivelvollisuus, jossa vastuu opetuksesta on vanhemmilla. Se tarjoaa monia etuja, mutta myös haasteita, jotka kannattaa huomioida ennen päätöksen tekemistä.

Jokaisen perheen on hyvä harkita, sopiiko kotiopetus juuri heille ja miten se voidaan toteuttaa käytännössä parhaalla mahdollisella tavalla. Monelle se on ollut elämän paras päätös.

Saako Suomessa kotiopettaa?

Kotiopetus on sallittua Suomessa. Se ei edellytä mitään lupaa viranomaisilta, kunnalta tai koululta. Asiasta päättää huoltaja. Huoltajan kirjallinen ilmoitus asuinkunnan opetustoimeen (ja mielellään koulun rehtorille) lapsen siirtymisestä kotiopetukseen riittää.

Erilaiset tuen tasot koulussa eivät myöskään ole este kotiopetukseen siirtymiselle. Suomessa ei siis ole koulukäyntipakkoa ja kotiopetus on täysin hyväksyttävä vaihtoehto koulussa käymiselle. Kotiopetuksen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina, myös Suomessa.

Kotiopetuksessa olevaa ei rekisteröidä mihinkään kunnan kouluun. Hän ei ole oikeutettu kunnan tarjoamiin palveluihin, kuten erityis- tai tukiopetukseen.

Kunta saa, mutta ei ole velvollinen järjestämään kotioppijalle oppimateriaalia, oppikirjoja, ruokailua tai oppilashuollon palveluita, kuten terveydenhuoltoa. Tätä pidetään merkittävänä ihmisoikeuskysymyksenä, koska Suomessa perusopetuksen pitäisi lain mukaan olla maksutonta. Viranomaiset tulkitsevat tätä niin, että se koskee vain koululaitoksessa olevia.