Tutustu englanninkielisten maiden kulttuureihin ja tapoihin

union-jack-1027898_1280

Tervetuloa matkalle maailman ympäri! Tänään tutkimme neljää ihmeellistä maata, joissa puhutaan englantia: Iso-Britanniaa, Yhdysvaltoja, Australiaa ja Kanadaa. Kullakin maalla on oma ainutlaatuinen historiansa, kulttuurinsa ja tapansa, jotka tekevät niistä erityisiä ja mielenkiintoisia.

Mitä enemmän opit englantia, sitä mukavampaa on tutustua näiden upeiden maiden tapoihin ja kullttuuriin. Ja voit vaikka mennä käymään niissä joskus!

Yhdysvallat

Yhdysvallat on suuri maa Pohjois-Amerikassa. Siellä on 50 osavaltiota ja jokaisella on oma ainutlaatuinen kulttuurinsa. Amerikkalaiset rakastavat urheilua, kuten baseballia ja jalkapalloa. He juhlivat itsenäisyyspäiväänsä 4. heinäkuuta suurilla ilotulituksilla. Amerikkalainen ruoka, kuten hampurilaiset ja hot dogit, on kuuluisa ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa on myös paljon erilaisia musiikkityylejä, kuten jazz, country ja rock.

Monet isot yritykset, kuten Google, Apple ja Amazon, on perustettu Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen luonto, eläimistö ja ilmasto ovat erittäin monipuolisia, sillä maa kattaa suuren alueen ja erilaisia maastoja. Yhdysvalloissa on laaja valikoima maisemia – lumisia vuoristoja, laajoja aavikoita, vehreitä metsiä ja trooppisia rantoja. Suuret tasangot keskilännessä tunnetaan ”Amerikan leipäkoreina” niiden maatalouden vuoksi.

Länsirannikolla on jylhiä vuoristoja ja rannikkoja, kun taas itärannikko on tunnettu kauniista rannoistaan ja historiallisista kaupungeistaan. Yhdysvallat on kuuluisa upeista kansallispuistoistaan, kuten Yellowstone, Yosemite ja Grand Canyon, jotka tarjoavat henkeäsalpaavia näkymiä ja ainutlaatuisia geologisia ominaisuuksia.

Yhdysvalloissa elää lukuisia eläinlajeja. Länsirannikon metsissä voi nähdä karhuja ja hirviä, kun taas aavikoilla ja tasangoilla elää kojootteja, biisoneita ja antilooppeja. Floridan Evergladesissa elää alligaattoreita ja monia lintulajeja. Joitakin eläimiä, kuten kaliforniankondoria ja harmaavalaita, on suojeltu uhanalaisuuden vuoksi.

Ilmasto vaihtelee suuresti alueesta riippuen. Esimerkiksi Alaskassa on arktinen ilmasto, kun taas Havaijilla on trooppinen ilmasto. Länsirannikolla on yleensä leuto ilmasto, kun taas itärannikolla kokee kaikki neljä vuodenaikaa. Yhdysvallat kokee myös monenlaisia sääilmiöitä, kuten hurrikaaneja Atlantin rannikolla ja tornadoja Keski-lännen ”Tornado Alleyssa”.

Yhdysvalloissa on useita aktiivisia ja uinuvia tulivuoria, erityisesti länsirannikolla. Esimerkiksi Mount St. Helens Washingtonin osavaltiossa purkautui dramaattisesti vuonna 1980. Havaijin saarilla on useita aktiivisia tulivuoria, kuten Kilauea ja Mauna Loa, jotka ovat osa Tyynenmeren ”tulirengasta”. Yellowstonen kansallispuiston alla uinuu mahtava supertulivuori.

Yhdysvaltojen laaja maantieteellinen alue ja luonnon monimuotoisuus tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia ja nähtävyyksiä niin paikallisille kuin matkailijoillekin.

 

Iso-Britannia

Iso-Britannia sijaitsee Euroopassa ja koostuu neljästä maasta: Englannista, Skotlannista, Walesista ja Pohjois-Irlannista.

Iso-Britanniassa on monia historiallisia paikkoja, kuten Lontoon Tower ja Stonehenge. Jalkapallo on suosittu urheilulaji ja siellä on monia kuuluisia jalkapallojoukkueita. Brittiläinen musiikki, kuten The Beatles, on vaikuttanut koko maailmaan.

Iso-Britanniassa on monipuolisia maisemia, mukaan lukien vehreät kukkulat, jylhät vuoristot, kauniit rannikot ja historialliset metsät. Lake District, Snowdonian kansallispuisto ja Skotlannin Ylämaat ovat esimerkkejä sen luonnonkauneudesta.Ilmasto on maltillinen, jossa on kosteita talvia ja kohtalaisen lämpimiä kesäkausia. Maan sijainti Pohjois-Atlantin ja Euroopan mantereen välissä vaikuttaa sen sääolosuhteisiin.

Iso-Britannian kulttuuri on sekoitus vanhoja perinteitä ja modernia elämäntapaa. Kulttuuriin kuuluu monia juhlia ja tapahtumia, kuten kuninkaalliset häät, Glastonbury Festival ja Edinburghin kansainvälinen festivaali. He ovat myös tunnettuja teekulttuuristaan – britit juovat paljon teetä! Brittiläinen ruoka, mm. fish and chips, Sunday roast ja Full English breakfast ovat osa tunnettuja perinteitä.

Australia

Australia on valtava saarivaltio Oseaniassa. Siellä on ainutlaatuinen luonto, jossa elää monia erikoisia eläimiä, kuten kenguruita ja koaloita. Australialaiset rakastavat rantaelämää ja surffausta. Heillä on myös oma erikoinen ruokakulttuurinsa, johon kuuluu esimerkiksi vegemite-levite. Australiassa juhlitaan Australia-päivää 26. tammikuuta, jolloin järjestetään festivaaleja ja tapahtumia ympäri maata.

Australian maasto on erittäin vaihteleva. Se sisältää kaikkea trooppisista sademetsistä ja koralliriutoista kuiviin aavikoihin ja kumpuileviin kukkuloille. Kuuluisia luonnon nähtävyyksiä ovat muun muassa Suuri Valliriutta ja punainen kivimuodostelma Uluru. Australian ainutlaatuiset ekosysteemit, kuten Tasmanian eristäytynyt saari ja Pohjoisterritorion kosteikot, tarjoavat ainutlaatuisia luontokokemuksia. Ilmasto vaihtelee trooppisesta pohjoisessa kuivempaan etelässä ja sisämaassa.

Australiassa on monia eläinlajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Esimerkkejä ovat kengurut, koalat, nokkasiilit ja vompatit. Maassa on myös useita vaarallisia eläimiä, kuten myrkkyhämähäkkejä ja suolaisen veden krokotiileja, jotka asustavat erityisesti maan pohjoisosissa. Suuri Valliriutta ja muut vesistöt tarjoavat kodin monille merieläimille – mm. värikkäille koralleille, haille ja monenlaisille kaloille.

Aboriginaalit ovat Australian alkuperäiskansoja, joiden historia ja kulttuuri ovat syvällisesti yhteydessä maan luontoon ja maisemaan. Aboriginaalit ovat tunnettuja ainutlaatuisesta taiteestaan, joka sisältää kalliomaalauksia, puupiirroksia ja monimutkaisia seremonioita, jotka kertovat heidän kulttuurinsa tarinoita ja perinteitä. Aboriginaalien kulttuurissa korostetaan syvää yhteyttä maahan ja ympäristöön, joka näkyy heidän elämäntavoissaan, uskomuksissaan ja perinteissään.

Kanada

Kanada sijaitsee Pohjois-Amerikan pohjoisosassa ja on maailman toiseksi suurin maa pinta-alaltaan. Kanadassa puhutaan sekä englantia että ranskaa. Kanadalaiset ovat ystävällisiä ja monikulttuurisia. He rakastavat jääkiekkoa, joka on maan suosituin urheilulaji. Kanadan luonto on henkeäsalpaavan kaunis, mukaan lukien Rocky Mountains ja Niagaran putoukset. Kanadassa syödään paljon vaahterasiirappia, joka on peräisin vaahterapuista.

Kanadan luonto on kuuluisa sen monimuotoisuudesta ja kauneudesta. Maassa on lukuisia kansallispuistoja, jotka tarjoavat näkymiä vuoristoista, järvistä ja metsistä. Esimerkiksi Banffin kansallispuisto Albertassa ja Jasperin kansallispuisto ovat tunnettuja niiden henkeäsalpaavista maisemista. Niissä elää karhuja, hirviä, majavia ja monia lintulajeja. Pohjoisemmissa osissa voidaan nähdä myös jääkarhuja.

Kanadassa on yli kaksi miljoonaa jokea ja järveä, mukaan lukien Suuret järvet, joka ovat maailman suurin makean veden järjestelmä.

Kanadasta on peräisin monia maailman parhaita jääkiekkoilijoita, ja maan NHL-joukkueet, kuten Toronto Maple Leafs ja Montreal Canadiens, ovat tunnettuja laajalti. Niissä on pelannut myös suomalaisia. Jääkiekko on enemmän kuin urheilu Kanadassa; se on merkittävä osa kansallista identiteettiä ja ylpeyden aihe.

Toivottavasti tämä lyhyt esittely herättää mielenkiintoa näihin maihin ja niiden kulttuureihin!

Aihe
Avainsanoja:

Kerro tästä muillekin!

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uutuudet sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat tiedon uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa.

Liity postituslistalle

Kirjoita kommentti