10 hyvää tapaa, jotka opettavat lapsellesi positiivisten rutiinien ja säännöllisen harjoittelun merkitystä

positiiviset-tavat

Joskus kauan kauan sitten, päätimme ystäväni Kallen kanssa aloittaa jokapäiväiset punnerrustreenit. Sovimme yhdessä, että teemme joka päivä (paitsi sunnuntaisin) 5 etunojapunnerrusta. Seuraavalla viikolla lisäsimme määrää 5:llä. En muista mistä määrästä aloitimme, sovitaan vaikka 15:sta punnerruksesta.

Näin etenimme pikkuhiljaa, voimat kasvoivat ja muistan kun muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen tein kevyesti yli 100 etunojapunnerrusta kerralla. Olin silloin muistaakseni 13-vuotias. Se oli todella hyvä tapa opettaa itselle itsekurin ja säännöllisen harjoittelun merkitys.

Hiljattain päätin jatkaa perinnettä ja aloitimme nuorimman poikani kanssa saman. Aloitimme pienestä määrästä, sellaisesta joka onnistuu helposti.

Hyvien tapojen opettaminen

Hyvien tapojen juurruttaminen lapsuudessa ja nuoruudessa on investointi, joka kantaa hedelmää koko elämän ajan. Terveelliset rutiinit ja positiiviset päivittäiset tottumukset eivät ainoastaan tue lapsen fyysistä ja henkistä hyvinvointia, vaan myös opettavat itsekuria, vastuuntuntoa ja itsensä johtamisen taitoja. Ne myös opettavat meille, että on asioita, joita ei saa heti, vaan niiden eteen tulee hieman ponnistella.

Tavalla ei sinänsä ole väliä, kunhan se tehdään säännöllisesti, jolloin siitä tulee rutiini. Eli keksi rohkeasti juuri sinulle ja lapsellesi sopivia rutiineja. Ja muista, että alussa on parasta aloittaa siten, että sen pystyy tekemään helposti kuka tahansa.

Rutiinit ovat päivittäisen elämämme selkäranka. Ne ovat asioita, joita teemme alitajuisesti joka päivä. Meidän ei tarvitse ajatella niiden suorittamista erikseen; ne tulevat automaattisesti.

Rutiinit määrittelevät, miten toimimme ja reagoimme päivittäisiin tilanteisiin. Ne ohjaavat meitä läpi päivän kuin autopilotilla, ilman merkittävää ponnistelua tai tietoista päätöksentekoa. Suurin osa teoistamme perustuu rutiineihin ja ne muovaavat merkittävästi elämämme laatua.

Alla on kymmenen innovatiivista ja käytännöllistä ideaa, jotka auttavat lapsia ja nuoria omaksumaan hyviä tapoja leikin, oppimisen ja arjen askareiden kautta. Tavoitteena on tukea vanhempia, opettajia ja muita lasten ja nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia tarjoamalla konkreettisia toimenpiteitä, jotka rohkaisevät ja innostavat nuoria rakentamaan terveellisiä ja positiivisia elämäntapoja.

Yhdessä voimme luoda ympäristön, joka kannustaa lapsia kasvamaan onnellisiksi, terveiksi ja vastuullisiksi aikuisiksi.

Tässä on 10 ideaa hyvän tavan luomiseksi lapsille ja nuorille

jotka kannustavat säännöllisyyteen, kasvattavat itsekuria ja kannustavat positiiviseen muutokseen.

1. Lukeminen ennen nukkumaanmenoa

Aseta tavoite lukea vähintään 10 minuuttia joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Lisää lukuaikaa viikoittain 5 minuutilla, jolloin lapsi tai nuori pääsee vähitellen kiinni kirjojen maailmaan ja kehittää samalla lukutaitoaan.

2. Veden juominen

Kannusta lasta aloittamaan päivänsä lasillisella vettä ja aseta tavoite juoda vettä säännöllisesti päivän aikana. Eräs valmentajani sanoi aikanaan, että jos tulee jano, niin olet jo myöhässä.

3. Kiitollisuuspäiväkirja

Rohkaise lasta kirjoittamaan joka päivä ylös yksi asia, joista hän on kiitollinen. Tämä auttaa kehittämään positiivista asennetta ja opettaa lapsia arvostamaan elämänsä hyviä puolia.

4. Pienet kotityöt

Aseta jokaiselle päivälle yksi pieni kotityö, kuten tiskien laittaminen koneeseen tai lelujen siivoaminen. Lisää tehtävien määrää ajan myötä, jotta lapsi oppii vastuuntuntoa ja auttamisen merkitystä.

5. Aamuvenyttely

Aloita päivä lyhyellä venyttelyhetkellä. Tämä auttaa lasta tai nuorta heräämään ja valmistautumaan päivään. Ajan myötä voit lisätä harjoituksen kestoa tai vaikeutta.

6. Ruokapäiväkirja

Kannusta lasta pitämään ruokapäiväkirjaa, johon hän merkitsee syömänsä ruoat ja juomat. Tämä opettaa terveellisen ruokavalion merkitystä ja auttaa ymmärtämään ruoan vaikutusta kehoon.

7. Päivittäinen ulkoilu

Aseta tavoite viettää vähintään 30 minuuttia ulkona joka päivä. Ulkoilu edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia ja kannustaa aktiiviseen elämäntapaan.

8. Koodaus- tai ohjelmointitunti

Kannusta lasta tai nuorta opettelemaan koodausta esimerkiksi pelaamalla opettavaisia pelejä tai osallistumalla verkossa tarjottaviin kursseihin. Aseta tavoite viettää tietty aika viikossa koodauksen parissa ja lisää aikaa vähitellen.

9. Säästäminen ja rahan hallinta

Aseta viikoittainen säästötavoite, vaikkapa pienen summan säästäminen viikkorahoista. Opettele yhdessä lapsen kanssa budjetointia ja rahan arvon ymmärtämistä.

10. Positiivisten ajatusten jakaminen

Kannusta lasta aloittamaan tai päättämään päivä jakamalla yhden positiivisen ajatuksen, joko perheen kesken tai ystävien kanssa. Tämä auttaa kehittämään positiivista vuorovaikutusta ja vahvistamaan sosiaalisia suhteita.

Nämä ideat tarjoavat monipuolisia tapoja kannustaa lapsia ja nuoria kehittämään hyviä tapoja, jotka tukevat niin henkistä, fyysistä kuin sosiaalistakin hyvinvointia. Muista, että jokainen lapsi on yksilö ja on tärkeää löytää juuri hänelle sopivat tavat ja rytmi. Mikä parasta, voitte aloittaa tavan yhdessä.

Aihe ,
Avainsanoja:

Kerro tästä muillekin!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tilaa ilmoitus uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat tiedon uusista artikkeleista, peleistä ja tehtävistä sähköpostiisi! Emme koskaan lähetä roskapostia ja tietosi ovat turvassa. Voit koska tahansa perua uutiskirjeen.

Liity postituslistalle