Opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet kotiopetukseen

Oletko kotikoululaisen vanhempi tai haluaisitko siirtää lapsesi kotiopetukseen?

Mietitkö, mitä lapselle "kuuluu opettaa" milläkin luokalla? Tai mitä lapsen "kuuluisi osata" esim. 1-2. luokan jälkeen?

Eikö olisi mukavaa, jos käytössäsi olisi selkeät opetukselliset tavoitteet, jotka tavallinen maallikkokin ymmärtää? Esim. tällainen: "Hallitsen yhteen- ja vähennyslaskun lukualueella 0-20".

Jos olet samaa mieltä, niin olet oikeassa paikassa. Tältä sivulta voit ladata selkeät ja ymmärrettävät valtakunnallisen OPS:n mukaiset kotiopetus tavoitteet - täysin ilmaiseksi!

Voit ladata ne itsellesi ja käyttää kotiopetuksen pohjana. Voit muokata niitä, jos haluat ja vaikka lähettää tavoitelistan tutkivalle opettajalle, niin hänenkin on helpompaa seurata opintojen edistymistä.

Muista kuitenkin, että kotikouluun kuuluu vapaus - voitte edetä opinnoissa omaan tahtiin. Kotikoulussa ei ole vuosiluokkia. Kotiopetuksessa käy välillä niin, että aineissa ja aiheissa, jotka lasta kiinnostavat, edetään paljon nopeammin kuin ikäisensä koulussa.

Tavoitteiden mallina on käytetty Vihdin koulun opetussuunnitelmaa ja ne ovat käytössä HoxApin Kotikoulussa, joten ne täyttävät "viralliset" vaatimukset.

Lataa OPS:n mukaiset tavoitteet kotiopetukseen tästä

On ihan normaalia, että lempiaineissa voidaan opetella jo 7-8 luokan asioita, kun ikätoverit tankkaavat 6. luokan aiheita.

Tärkeimpiä asioita opintopolun alussa (eli 1-2 luokalla / 6-8 vuotiaana) ovat peruslaskutoimitusten opettelu, kirjoitus- ja peruslukutaidon harjoitukset. Siksi niihin käytetään koulussakin eniten aikaa. Ne muodostavat pohjan kaikelle muulle. Jos lapsesi jo osaa ne, niin riittää kun hän käyttää taitojaan säännöllisesti. Jotta ne eivät unohdu. Niinkin voi käydä.

Em. lisäksi mieti, mitä haluat lapsesi oppivan ja kehittävän kotiopetuksen aikana. Tavoitteet voivat olla akateemisia, kuten tietyn matematiikan tai kieliopin osaamisen saavuttaminen tai ne voivat liittyä taitojen, kuten kriittisen ajattelun tai itsenäisen oppimisen, kehittämiseen.

Kotiopetuksen ansiosta lapsellesi jää paljon enemmän aikaa asioihin, jotka häntä todella kiinnostavat. Pyri hyödyntämään niitä opiskelussakin. Esim. koodaamisen opettelussa oppii englantiakin, eri urheilulajit täyttävät monia opiskelun tavoitteita jne.

Tavoitteiden olisi hyvä olla SMART-periaatteen mukaisia: spesifejä, mitattavia, saavutettavia, realistisia ja aikataulutettuja.

kotiopintojen-tavoitteet-check